Kuchnia

obiad

Zupa Rozgrzewająca Polarna Zorza
W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi. Taką zupę możemy przygotować na przeróżne uroczystości. Spróbuj i przekonaj się.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• ½ kg pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 4 ogórki konserwowe
• ½ soku z ogórków konserwowych
• Olej do smażenia
• 200 g przecieru pomidorowego
• 2 łyżki musztardy
• 4 łyżki mąki pszennej
• ½ szk. śmietany 12%
• Sól
• Pieprz
• 2 litry bulionu rosołowego
• 3 listki laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Mięso przekładam do miski, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, sól oraz musztardę i dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju. Mięso po usmażeniu przekładam do garnka.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Dziesięć minut smażę i doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki. ogórki kroję w pół plasterki. Warzywa przekładam do grzybów i jeszcze dziesięć minut smażę, następnie przekładam do garnka z mięsem. Wszystko zalewam bulionem oraz sokiem z ogórków i gotuję.
4. Zupę doprawiam paprykami, solą, dodaję listki laurowe, zile angielskie oraz przecier pomidorowy.
5. Na koniec zagęszczam zupę mąką rozrobioną ze śmietaną, Pięć minut gotuję.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation