Kuchnia

Przepisy

Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami. Murzynek z jabłkami

Składniki (na małą formę keksową):

½ szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków orkiszowych
½ kostki masła
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych)
1 łyżeczka cynamonu

Polewa:
2 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje.

Przygotowanie:

Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to jeszcze chwilkę trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową.Ta zdrowsza wersja murzynka z jabłkami jest wyśmienita, zapraszam po przepis. Smacznego!
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Print Friendly
7K+Bewaren

Kategorie: Ciasta i ciasteczka. Tagi: A co na deser, ciasta, ciasto z jabłkami, do kawy, Kakaowe ciasto orkiszowe, Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami, murzynek z jabłkami, na słodko, z jabłkami. Autor: Jolanta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
8 MYŚLI NT. „KAKAOWE CIASTO ORKISZOWE Z JABŁKAMI. MURZYNEK Z JABŁKAMI”
Sara, 14 lutego 2016 o 12:32 :
ciasto zrobione wg przepisu, jednak płatki wchłonęły całą wodę.. myślę, że gdyby jabłka były prażone, to ciasto nie wyszłoby takie suche..

Odpowiedz ↓

Anis
, 27 lutego 2018 o 17:53 :
Wyszło takie suche, że rękoma przełożyła na blaszkę i nie na kakaowe tylko na płaska, bo boję się, czy zalała nie będzie

Odpowiedz ↓
Anonim, 28 kwietnia 2019 o 17:15 :
TO CIASTO SIĘ ZA KAŻDYM RAZEM UDAJE JEST PRZEPYSZNE,DODAJE WIĘCEJ JABŁEK TZN.6 SZT,ZA KAŻDYM RAZEM WYCHODZI REWELACYJNIE.

Odpowiedz ↓
Amelia, 4 sierpnia 2019 o 15:23 :
Można pominąć płatki, bo nie mam… 😑

Odpowiedz ↓
Anonim, 15 maja 2020 o 09:47 :
Ciasto robiłam pierwszy raz cudowne mokre i przepyszne 😊
Dziś robię kolejny raz …
Jestem z mężem zachwycona .

Odpowiedz ↓
Danka, 13 października 2020 o 07:11 :
Czy zamiast płatków orkiszowych mogę dać mąkę orkiszową 1:1 ?

Odpowiedz ↓

Jolanta
, 25 października 2020 o 10:42 :
To lepiej owsiane.

Odpowiedz ↓
Kasia, 7 listopada 2020 o 08:55 :
Mnie tez wyszlo suche, rozpadajace sie. A gdyby tak platki zalac woda, zeby nie byly takie suche to moze wtedy ciasto bedzie wlasnie wilgotne, a nie suche?

Odpowiedz ↓
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarz

Nazwa

E-mail

Witryna internetowa

Dumnie wspierane przez WordPressa
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation