Kuchnia

Przepisy

Koperty naleśnikowe z kiełbasą, pieczarkami i papryką


Naleśniki:

3 i 1/3 szkl. mleka
340 g mąki pszennej
3 jajka
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:

300 g kiełbasy (dałam krakowską suchą)
1 cebula
2 op. mozzarelli w zalewie
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
500 g pieczarek
sól, pieprz
oregano
Dodatkowo:



bułka tarta
2 jajka
mąka
olej do smażenia
W garnku umieszczamy: mąkę, jajka, mleko oraz sól, miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na około 30 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.

Cebulę drobno siekamy.

Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki, smażymy razem. Następnie dodajemy kiełbasę oraz paprykę. Smażymy kilka minut (do czasu, aż wszystkie płyny z patelni odparują). Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą oregano.

Mozzarellę kroimy na plasterki.

Na każdym naleśniku rozkładamy po 1-2 plastry mozzarelli oraz około 1,5 łyżki farszu. Składamy boki do środka, formując kwadrat/kopertę.

Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoto, jak krokiety *.

Uwagi: Z przepisu na ciasto wychodzi około 12 naleśników, zaś farszu na nadzienie starczy na przygotowanie 7-8 kopert (więcej, jeśli będziecie dawać go oszczędnie). Jeśli ktoś z Waszej rodziny nie lubi naleśników na wytrawnie możecie zrobić tak jak ja, a więc usmażyć około 8 naleśników, a do pozostałego ciasta dodać około 3/4 – 1 łyżeczkę brązowego cukru i dopiec naleśniki na słodko, które można podać np z powidłami czy dżemem.

*Naleśniki można również przygotować w piekarniku. Wówczas rezygnujemy z panierki, a złożone koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Taka wersja nam osobiście dużo bardziej przypadła do gustu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation