Kuchnia

Przepisy

Chałka z kruszonką
Wydaje się skomplikowana do przygotowania, a tak naprawdę robi się prosto, wystarczy podzielić ciasto i zaplatać w warkocz i posypać kruszonką. Idealna na śniadanie z miodem lub dżemem.
10 porcji
Całkowity czas 70 minut
20 minut czas przygotowania

Składniki na kruszonkę:
• 30 g mąki pszennej
• 20 g cukru
• 25 masła
Składniki na ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 100 g masła
• 50 cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 40 g świeżych drożdży
• 150 g mleka
• 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania kruszonki:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180°C.
4. Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min (180°C) .
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation