Kuchnia

obiad

Schab w sosie cebulowym
Takich schabowych jeszcze nie jedliście. Połączenie tych składników, to prawdziwe działo kulinarne. Kotlety schabowe w tradycyjnej panierce, ile można jeść ciągle to samo. Dziele się dziś z Wami genialnym przepisem na schab pod pierzynką z cebuli. Tak dobrego schabu jeszcze nie jadłam. Polecam.
7 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1kg schabu
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Mąka pszenna do panierki
Składniki na sos:
• 4 cebule
• 30 g masła
• 500 g wody
• 50 g mąki pszennej
• Szczypta gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli
• 2 szczypty pieprzu
• ½ pęczka do szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w plastry, delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.
2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju około 5 minut, następnie podlewam wodą, doprawiam gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i gotuję 15 minut.
3. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody i gotuję do chwili zagotowania.
4. Sosem polewam mięso, posypuję posiekanym szczypiorkiem i podaję z ziemniakami.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation