Kuchnia

obiad

6. Kurczaka z curry
Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 cm korzenia imbiru
• 450 g fasolki szparagowej
• 2 papryki, czerwona, żółta
• Olej do smażenia
• 150 ml śmietany 30%
• Sól
• 1 łyżka przyprawy curry
• 1 łyżka kurkumy

Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Doprawiam przyprawą curry oraz solą.
2. Cebulę, czosnek, imbir obieram. Cebulę, imbir kroję bardzo drobno a czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję mięso i smażę około 10 minut.
4. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową oraz umyte, osuszone, oczyszczone z nasion i pokrojone w paseczki papryki.
5. Podlewam jedną szklanką wody, wsypuję kurkumę oraz sól i gotuję 10 minut.
6. Na koniec wlewam śmietanę, 2 minutki gotuję.
7. Gotowe, podaję z ryżem.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation