Kuchnia

obiad

Mielone w pieczarkach z kapustą
Kiedy znudziły się Wam zwykłe kotlety mielone, przygotuj je inaczej według tego przepisu. Soczyste i delikatne kotlety mielone z dodatkiem kapusty, ułożone w pieczarkach, takimi kotletami skusisz każdego łasucha.
30 minut czas przygotowania
9 porcji
Składniki:
• ½ kg mielonego wieprzowego
• 1/3 główki kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 9 dużych pieczarek
• 3 jajka
• Bułka tarta do panierki + 2 łyżki
• 2 łyżki śmietany 12%
• Olej do smażenia
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Do warzyw dodaję mięso, wbijam jedno jajko, wsypuję dwie łyżki bułki tartej, sól, paprykę ostrą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
2. Pieczarki myję, osuszam, czyszczę i usuwam ogonki. Na każdy kapelusz pieczarek nakładam mięso i panieruję w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
3. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation