Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

ROŻKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI, TWAROGIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki: (na 12 sztuk)

Rożki:
-1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego
-2 jabłka
-100 g twarogu półtłustego
-1 łyżka cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu

Lukier:
-3/4 szkl cukru pudru
-2 łyżki wody

Dodatkowo:
-1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
-garść orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie:

Rożki: Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać niezmielony twaróg, cukier i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia jabłkowego. Rogi skleić ze sobą, formując trójkąt. Każdy trójkącik przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać kilka razy widelcem, by rożki nie urosły zbyt mocno.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 15-20 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce.

Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do otrzymania gęstego lukru.
Jeszcze ciepłe rożki polać lukrem i obsypać posiekanymi wcześniej orzechami włoskimi. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation