Kuchnia

Desery

Babeczki na czas
składniki na babeczki:

1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki gorącej wody
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki miękkiego masła (115g)
3/4 szklanki cukru brązowego
2 małe jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Rozgrzej piekarnik do 175st.C. Muffinową foremkę wyłóż papilotkami.

Kakao rozpuść w goracej wodzie, mąki przesiej z sodą, proszkiem i solą, masło rozpuść z cukrem w rondelku. Rozpuszczone masło ubij przez 4-5 minut aż ostygnie. Dodaj jajko i wanilię. Nastepnie rozpuszczone w wodzie kakao. Na niskich obrotach miksera dodajemy 1/2 suchych składników i połowę maslanki, potem znowu mąkę i maslanke.

Foremki napełniamy ciastem*. Pieczemy około 15-20 minut lub do suchego patyczka i studzimy na kuchennej kratce.
*babeczki piekłam w foremce muffinowej z Ikei. Papilotki wypełniałam tak na wysokość 4/5.
składniki na krem:

2 duze białka
1/2 szklanki + 1 łyżeczka cukru
szczypta soli
200g masła, w temp. pokojowej
1 łyżka waniliowego ekstraktu
1 laska wanilii
Ubij białka z cukrem i solą w kąpieli wodnej (cukier ma być całkowicie rozpuszczony a piana ciepła - najlepiej sprawdzać opuszkami palców). Sciągnij ją z ognia i ubijaj aż wystygnie. Teraz dodajemy masło w kawałkach, gdy dokładnie połaczy się z pianą dodajemy wanilię (ekstrakt oraz wyskrobane ziarenka) i ubijamy jeszcze 2 minuty. Ostudzone babeczki ozdabiamy kremem.

dodatkowo:

40g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej + ewentualnie kilka kostek białej
Czekoladę przełożyć do papierowego rożka i na każdej babeczce narysować rzymskie liczby oznaczające poszczególne godziny. Przygotować również wskazówki zegara.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation