Kuchnia

Przepisy

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I BOCZKU

1kg ziemniaków (lepsze będą te sałatkowe)
400g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
2 małe cebule, pokrojone w cienkie piórka lub drobną kostkę
biała część małego pora, pokrojonego w plasterki
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
pieprz, sól, suszony lubczyk, szczypta pieprzu cayenne, sól wędzona (opcjonalnie)
olej do smażenia (z pestek winogron jest moim ulubionym)
1 duża śmietana
3 jajka
150g twardego zółtego sera (użyłam sera Gruyère), startego
sporo pieprzu ziołowego, sól

Piekarnik rozgrzewamy do 180C (z funkcją termoobieg do 160C).
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, aż zaczną robić się miękkie (uwaga! nie mogą się rozpadać).
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i por i smażymy, aż warzywa zaczną nabierać złotego koloru.
Dodajemy czosnek i pieczarki, przyprawiamy (pomijamy sól) i smażymy jeszcze chwilę.
Na oddzielnej suchej patelni wysmażamy krótko boczek i dodajemy do warzyw. Mieszamy całość, próbujemy i solimy.
Śmietanę rozbijamy z jajkami i dodajemy ser. Przyprawiamy pieprzem i solą.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków, warstwę warzyw z boczkiem, znowu warstwę ziemniaków, warzyw i ziemniaków.
Polewamy wszystko masą śmietanową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Góra zapiekanki powinna być chrupka, a ziemniaki wypieczone.
Przed krojeniem chwilkę zapiekankę studzimy, ale podajemy ciepłą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation