Kuchnia

Diet

Chipsy z marchwi i pietruszki
1 duża marchew
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki łagodnej papryki
szczypta imbiru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 duża pietruszka
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka bazylii
odrobina pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek



Są różne sposoby na przygotowanie warzywnych chipsów, często kroi się je też wzdłuż na cienkie
paseczki, ale ja wybrałam klasyczne okrągłe plasterki.

Obrane warzywa kroimy w plasterki o grubości około 1-1,5 mm i wkładamy osobno pietruszkę i marchew do osobnych miseczek.
Dodajemy przyprawy i mieszając staramy się rozprowadzić je w miarę równo po wszystkich plasterkach.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim przygotowane warzywa.



Chipsów trzeba bardzo pilnować podczas pieczenia - ciężko jest określić optymalny czas ich
pobytu w piekarniku, ponieważ zależnie od tego jak cienko są pokrojone - różnie będą się zachowywały.

Docelowo pieczemy chipsy przez pierwsze 20 minut w 100 stopniach, po czym na 10-15 minut zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pilnujemy aż zaczną się rumienić i twardnieć.
Chipsy pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym ciepłym piekarniku, żeby zrobiły się chrupkie (wciąż często do nich zaglądamy żeby się nie spiekły!:) )

Ostudzone chipsy (jeśli jakieś zostaną) przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku lub papierowej torbie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation