Kuchnia

Diet

Muffiny ajurwedyjskie z otrębami
Składniki:
1½ szklanki otrębów granulowanych ze śliwkami
¾ szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli morskiej o obniżonej zawartości sodu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki napoju sojowego bez cukru
1 duże ubite jajko z wolnego wybiegu
1 łyżka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ szklanki pestek słonecznika
masło lub olej do wysmarowania foremki

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 C.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (otręby, mąkę kukurydzianą, cukier, zioła, sól i proszek do pieczenia), a w drugiej misce ubijamy jajko, następnie dodajemy napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i dalej ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy je szybko i delikatnie. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej formy na muffinki. Następnie posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwamy specjalnym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto jest w środku suche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation