Kuchnia

Kulinaria

piernik
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (390g)
3 jajka
1 szklanka cukru (200g)
1 szklanka naparu kawy (z jednej łyżeczki)
1 szklanka miodu płynnego , sztucznego lub prawdziwego (330g)
¾ szklanki oleju (150ml)
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
ewentualnie orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo kawę, mąkę, olej, przyprawę, sodę.
Ubić białka na sztywno.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 26 cm) wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto można polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę.
Dodatkowo lukier można udekorować posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation