Kuchnia

Kulinaria

300g mąki pszennej (u mnie 320g)
6g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant (u mnie 8g świeżych)
100ml ciepłego mleka
60g cukru
60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
skórka starta z jednej cytryny
¾ łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko (u mnie mleko)
płatki migdałów (u mnie kawałki migdałów)

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Rozpuścić je w części mleka rozrobionego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 min., aby zaczyn wyrósł. Kolejno dodać resztę składników, wlewając powoli mleko i całość wyrabiać około 10 min. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Jest również bardzo, ale to bardzo klejące. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2- 2,5 godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. ( u mnie 30min. Wstawiłam miskę do ciepłej wody i jeszcze był upał. Najlepiej zaglądać do miski i jeśli ciasto podwoi już swoją objętość to już można formułować bułki).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat. Lekko nacisnąć, aby odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej formować bułeczkę i wkładać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20cm. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. (u mnie 20min).

Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżeczką wody lub mlekiem i posypać migdałami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 30min. ( ja piekłam 20min) w temperaturze 200°C. Ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation