Kuchnia

Desery

Mus brzoskwiniowy
Składniki:
- 4 słodkie brzoskwinie

- 1 białko

- 200 ml śmietany 30%

- 1 łyżka żelatyny

- 50 ml wrzątku

- cukier do smaku (ok. 2 łyżek)

Brzoskwinie obieramy, dzielimy na części i blendujemy na jednolitą pulpę.

Białko ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy śmietanę z cukrem. Oba ubite składniki łączymy ze sobą.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku (dobrze mieszamy, by nie było grudek!). Dodajemy ją do owoców, mieszamy razem, a następnie całość wolno dodajemy do piany z białek i śmietany i łączymy, mieszając delikatnie łyżką.

Wstawiamy do lodówki, by mus zgęstniał.

Jeśli chcecie zrobić takie czekoladowe koszyczki jak na zdjęciu, nic prostszego – wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i rozpuszczoną czekoladą wysmarować silikonowe foremki do muffinków (warstwa powinna być dość gruba!). Foremki wstawiamy do zamrażarki i wyjmujemy je dopiero tuż przed podaniem. Czekoladę należy delikatnie odkleić od foremki, uważając by jej nie połamać (im sztywniejszy silikon w foremkach, tym trudniej odkleić, ale za to foremki wychodzą kształtniejsze).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation