Kuchnia

Desery

Czekoladowe faworki
Składniki:


150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka masła
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka rumu
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i schłodzić.Dodać do niej miękkie masło, żółtko,rum i śmietanę,wymieszać.Mąkę pszenną połączyć z ryżową, dodać szczyptę soli,proszek i cukier. Mąkę połączyć z masą czekoladową i wyrobić ciasto,które powinno mieć konsystencję miękkiego ciasta pierogowego. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
ok.30 min.Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy radełka pokroić w kwadraty.Naciąć delikatnie rogi i zwinąć je do środka tworząc wiatraczki.Z części ciasta zrobiłam małe trójkąciki, które na środku nacięłam w dwóch miejscach.Gotowe ciastka smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron.Gotowe rozłożyć na papierowym ręczniku ,a następnie ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation