Kuchnia

Jadłabym...

Oszukane gołąbki
Składniki :

500 g mielonego mięsa [użyłam mieszanego, wieprzowo-wołowego]
1 szklanka surowego ryżu
1 szklanka kaszy manny
500 g kapusty pekińskiej lub włoskiej [dałam pekińską]
1 duże lub 2 małe jajka
9 szklanek bulionu [lub 9 szklanek wody + 2-3 kostki rosołowe]
1 słoik koncentratu pomidorowego [dałam 500-gramowy kartonik przecieru pomidorowego i 80-gramowy słoiczek koncentratu]
sól , pieprz
1 średniej wielkości cebula [to mój dodatek]
olej do smażenia



Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru soku. Dodać mięso, kaszę, ryż, jajko i drobno pokrojoną cebulę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

Z masy uformować kotleciki [tak jak robi się mielone]. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Ułożyć je w dużym garnku.

Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym, płynem zalać kotlety w garnku. Przykryć, gotować na niedużym ogniu przez ok. 25-30 minut. Podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation