Kuchnia

Desery

Marcepanowe ziemniaczki

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 szklanki cukru
75 g masła
2÷3 opakowania aromatu migdałowego
250 g kaszki manny błyskawicznej (dałam więcej)
Dodatkowo (opcjonalnie):

czekolada do polania
migdały lub wiórki kokosowe do przybrania
alkohol (np. likier amaretto, u mnie 3 łyżki wódki)
90 g masy marcepanowej

Ziemniaki zmielić.

Do rozpuszczonego masła dodać cukier, mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki, wymieszać. Jeśli chcemy dodajemy też startą na tarce masę marcepanową i alkohol. Dodać kaszę w takiej ilości by masa nadawała się do formowania z niej kulek. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Z zimnej masy formować kulki, polać czekoladą, przybrać wiórkami lub migdalami. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation