DIY - zrób to sam

hobby

3 banany (bardzo dojrzałe), umyte i obrane
• 100 g masła (roztopionego)
• 150 g cukru trzcinowego
• 2 jajka
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 260 g mąki pszennej tortowej
• 50 g czekolady mlecznej
• 50 g czekolady deserowej
• 1 opakowanie cukru wanilinowego

Krem:
• 250 g miękkiego masła
• 3 żółtka
• 2 banany, umyte i obrane
• 45 g kakao
• 50 g cukru
• kilka kropli soku z cytryny

Obrane banany łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Za pomocą miksera ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy. Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do ¾ wysokości. Muffiny pieczemy przez mniej więcej 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C).

Krem:
Banany wrzucamy do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelewamy do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 83°C (często mieszamy). Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki. Miękkie masło miksujemy za pomocą miksera. Do dobrze napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Ostudzone muffinki dekorujemy kremem czekoladowo-bananowym (możemy użyć też wszelkiego rodzaju kolorowych posypek do dekoracji lub suszonych owoców).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation