Kuchnia

Serniki

Kremowy serniczek z białą czekoladą i brzoskwiniami

SKŁADNIKI:

SPÓD:
230g ciastek zbożowych (degestive lub herbatników)
100g masła

Ciastka zmielić lub rozkruszyć na piasek. Masło roztopić, gorącym zalać pokruszone ciastka. Dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24cm lub długości boku 22-24cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Odstawić do lodówki.

MASA SEROWA:
100g białej czekolady
500g serka mascarpone
330g ( duży kubek - około 1,5szklanki) śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej i zostawić do napęcznienia. Mascarpone wraz ze śmietanką umieścić w misce i ubijać tak długo, aż masa stanie się sztywna. Dodać cukier puder i przestudzoną czekoladę, ponownie ubić. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając (nie gotować). Ubijając wlać do przygotowanej masy. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić.

NA GÓRĘ:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa

Brzoskwinie odsączyć i pokroić w dość drobną kostkę. Syrop uzupełnić wodą, tak aby w sumie uzyskać 450ml płynu. Zagotować. Do gorącego (ale nie gotującego się) wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić. Do galaretki przełożyć pokrojone brzoskwinie. Odstawić w chłodne miejsce do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć. Wyłożyć na sernik. Schłodzić co najmniej 4h.

Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation