Przepisy na ciasta i nie tylko

128 inspiracji
1 obserwujący
Prosty piernik czekoladowy

Składniki mokre:



* 3 jajka

* 1 szklanka mleka

* 1 pełna szklanka powideł śliwkowych

* 2 łyżki miodu

* 3/4 szklanki oleju



Składniki suche:



* 3 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 2 pełne łyżki kakao

* 1 duża paczka przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1.5 łyżeczki sody



Polewa:



* 2 łyżki masła

* 3 łyżki kakao

* 3 łyżki cukru pudru

* 5 łyżek śmietanki 36%



Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Do masła dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce.
Różowa Patera: Chrupiące ciasteczka cynamonowe – jak francuskie!
125g mąki pszennej
125g zimnego masła
2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Szczypta soli

Dodatkowo: 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego, ¼ łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać. Dodać masło pokrojone na małe kosteczki, śmietanę, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Powinno być lepkie. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać dowolne kształty. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Każde ciasteczko posypać lub obtoczyć z jednej strony mieszanką cukru z cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Ciastka piec 8-10 minut, w zależności od tego, jak bardzo lubicie spieczone. Po wyjęciu przestudzić. Smacznego!
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Makowiec gwiazda | Lawendowy Dom
Makowiec gwiazda

tortownica o średnicy 30 cm

ciasto:

500 g mąki

150 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

4 łyżki masła

jajko

2 żółtka

masa makowa:

200 g mielonego maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

150 g migdałów

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

jajko do posmarowania wierzchu

Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz etap najciekawszy – zawijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.

makowiec-gwiazda-przepis_01

Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.

makowiec-gwiazda-przepis_02

makowiec-gwiazda-przepis_03

Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.

makowiec-gwiazda-przepis_04

makowiec-gwiazda-przepis_05

Postąpić tak z pozostałymi parami.

makowiec-gwiazda-przepis_07

Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pyszna szarlotka - PRZEPIS
- Kobieceinspiracje.pl

Składniki na ciasto:

250 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

125 g masła

4 łyżki cukru



Składniki na mus jabłkowy:

1 ½ kg jabłek

Cukier do smaku (ja dałam tylko 2 czubate łyżki)

2 łyżeczki cynamonu



Dodatkowo:

100 ml mleka

2 łyżki bułki tartej



Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki – ¾ i ¼ ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4 ½ cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem (ciasto będzie miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki, nie może być grudkowate). Odstawić.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać (ale nie za bardzo!). Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190oC.

Ciasto w tortownicy po nakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po popieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut (aż wierzch będzie rumiany).

Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Ciasto Latte Macchiato

CIASTO LATTE MACCHIATO – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:

250 g serka kremowego np. philadelphia
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 1/2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1 1/2 szklanki mocnej kawy
1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

ok. 300 g biszkoptów okrągłych
kakao do oprószenia

Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując na średnich obrotach, aż piana stanie się gęsta i lśniąca (ok. 3 min). Dodajemy po jednym żółtku do wykorzystania wszystkich, cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy w kilku partiach przesiane suche składniki i bardzo delikatnie łączymy z ubitymi białkami za pomocą dużej łyżki np. drewnianej. Dodajemy olej i powoli mieszamy. Formę o wym. 23×43 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek. Miksujemy do momentu, aż masa będzie mocno gęsta (ok. 5 min.). Pod koniec dodajemy cukier puder przesiany przez sitko i ponownie chwilę miksujemy.

Gotowy blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu i układamy na nim biszkopty zatopione na chwile w kawie, lekko dociskając. Oprószamy kakao, układamy drugi blat biszkoptowy i dociskamy. Nasączamy ponczem, następnie wykładamy krem, biszkopty zatapiamy w kawie i układamy na kremie, lekko dociskamy. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub zostawiamy na całą noc. Oprószamy kakao przed podaniem.
Sałatka z buraczków i papryki

Składniki
Buraki - 3kg
Czerwona papryka - 1kg
Cebula - 0,5kg
Ocet - 1 szklanka
Olej - 1 szklanka
Cukier - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka

Wykonanie:
Z octu, oleju, cukru i wody przygotować zalewę - wszystkie te składniki...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona