Pierogarnia, naleśnikarnia ...

218 inspiracji
2 obserwujących
Naleśniki z pieczarkami, kukurydzą i serem.

Potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 600 g sera
- pół puszki kukurydzy
- mleko
- mąka
- jajka
- bułka tarta

Smażymy naleśniki. Pieczarki kroimy w plastry lub w kostkę i podsmażamy. Przekładamy do miseczki.

Dodajemy starty ser i kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Następnie obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej, dzięki temu naleśniki będą chrupiące. Smażymy na małym ogniu.
Naleśniki bez jajek
Składniki
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
szczypta soli
1 łyżka oleju
Wykonanie
Podane składniki zmiksuj razem na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto zamieszaj i jeśli trzeba to dodaj trochę więcej mleka lub mąki.
Smaż naleśniki na rumiano.
Podaj z ulubionymi dodatkami.
na słono | DietaEwy.pl
Przepis znalazłam na opakowaniu ekologicznej mąki gryczanej firmy Symbio. Trochę zmodyfikowałam. Moja wersja:

15 naleśników smażonych na niedużej patelni (o średnicy 15 cm):

ok. 250 g mąki gryczanej
szczypta soli
pieprz ziołowy, papryka ostra
2 szklanki zimnej wody (500 ml)
łyżka oleju rzepakowego
Wymieszać mąkę, sól, pieprz ziołowy i paprykę ostrą. Dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać łyżkę oleju, wymieszać dokładnie łyżką i smażyć naleśniki z obu stron na suchej patelni.

Ciasto jest dość gęste, ale chyba dzięki temu te naleśniki (mimo że bezglutenowe) tak świetnie się smażą.
Składniki
200g łososia wędzonego
4 jajka
450g mrożonego szpinaku
200g serka śmietankowego/kanapkowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
skórka z 1 cytryny
4 łyżki posiekanego koperku
sok z połówki cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórke z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny.
Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia jak na zdjęciu. Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą

Naleśniki:
* mąka- 100 g
* mleko- 250 ml
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 1 łyżka
* olej ryżowy / masło klarowane- 1 łyżka
* sól- szczypta

Nadzienie:
* pieczarki- 500 g
*ser mozzarella- 150 g
* cebula- 1 szt.
* sól, pieprz, papryka wędzona
* masło klarowane- 1 łyżka

Dodatkowo:
* jajko- 2 szt.
* bułka tarta- do obtoczenia naleśników
* olej ryżowy- do smażenia

Naleśniki:
Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta).
Ostudzić.

Nadzienie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć do momentu, aż odparuje się płyn, a pieczarki się lekko zarumienią.
Na końcu doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i ostudzić.
Do pieczarek dodać mozzarellę i wymieszać.

Składanie:
Na środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi.
Te części bez masy należy wywinąć na masę, tworząc kwadrat, który następnie należy zawinąć na pół.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do delikatnego zarumienienia się panierki.

Smacznego! :)
Ruskie pierogi

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki luksusowej
1 jajko
1/2 litra ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg białego sera
2 duże cebule
pieprz czarny
oliwa
sól
Okrasa:
1 cebula
oliwa
Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
Farsz:
Ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty, ale nie brązowy kolor. Do farszu dodajemy sól,sporą ilość pieprzu i usmażoną cebulkę (bez oliwy). Farsz powinien być dość pikantny. Ruskie pierogi powinny mieć troszkę charakteru. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienkie blaty. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na które nakładamy obficie farsz. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. Brzegi ciasta można posmarować zimną wodą, to ułatwi zlepianie. Gotowe pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Okrasa:
Cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie także pierogów z mięsem.
Naleśnikowe roladki
Naleśniki z koperkiem/10 szt.

150 g mąki pszennej
300 ml mleka 1,5%
2 jajka
50 ml półwytrawnego białego wina (lub wody mineralnej)
3 łyżki roztopionego masła
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki posiekanego koperku

Sos cytrynowo-koperkowy z groszkiem cukrowym:

2 łyżki majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki groszku cukrowego
szczypta soli
szczypta cukru

Farsz:

plastry szynki parmeńskiej
roszponka
ugotowana fasolka szparagowa
pomidor
rzodkiewki

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól i cukier. Zaczynamy wlewać mleko i mieszać trzepaczką składniki. Dodajemy jaka, wlewamy wino. Na koniec dodajemy roztopione masło i posiekany koperek, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy.
Ciasto naleśnikowe zostawiamy w misie, przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją odrobiną tłuszczu (co kilka naleśników) i wylewamy chochlą ciasto. Naleśniki smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią, czyli ok. 3 minuty na stronę. Czynność powtarzamy.
Groszek cukrowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w wodzie na kilka minut, następnie odsączamy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, groszkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i koperkiem.
Sos rozprowadzamy na środku każdego naleśnika. Następnie kładziemy roszponkę, szynkę parmeńską, plasterki pomidora i rzodkiewek oraz wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową.
Zawijamy naleśniki ciasno jak roladki i kroimy na 2 lub 3 części. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce.
Mania Gotowania: Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem

Składniki:
Ciasto:

250 ml mleka
1 jajko
około 120 g mąki pszennej
½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki skórki otartej z ½ pomarańczy


Nadzienie:

około 200 g chudego twarogu
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego


Sos pomarańczowy:

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
30 g masła
30 g cukru trzcinowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem.

Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.
Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej paleni, nasmarowanej niewielką ilością oliwy lub oleju.

Naleśniki studzimy.
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy cukry i mieszamy.

Na suchej, rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do karmelu sok oraz skórkę z pomarańczy, ewentualnie również likier. Podsmażamy około 2-3 minuty mieszając cały czas. Sos powinien lekko zgęstnieć

Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron, tak aby pokryły się sosem.


Przekładamy naleśniki na talerz, nakładamy twaróg i składamy w trójkąty.
Kieszonki z ciasta francuskiego faszerowane

Składniki

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
pól piersi z kurczaka
10 dkg pieczarek
2 cebule
1 papryka czerwona
10 dkg żółtego sera
szczypiorek
1 jajko

Przepyszne kieszonki faszerowane z ciasta francuskiego, idealne na każdą okazje.
Etapy przygotowania

Kurczaka pokroić w kostkę doprawić w dowolny sposób ( delikata , przypawa złocisty kurczak itd.) podsmażyć do zarumienienia się na oleju. Dodać do mięsa pokrojoną cebule,pieczarki, paprykę wszytko razem podsmażysz na wolnym ogniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty, umieszczamy na środek ok 2-3 łyżki farszu posypujemy startym serem i dodajemy pokrojony szczypiorek. Po zrobieniu kopertki smarujemy żółtko pędzelkiem po wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 200 C 15-20 minut.
SKARBIEC KULINARNY: Krokiety Z Kapustą I Mięsem
Składniki Na Farsz:

350 g ugotowanego mięsa drobiowego
1 kg kapusty kiszonej (liczyć wraz z zalewą)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 pełne łyżeczki kminku (można zmielić w moździerzu)
1 większa cebula
2 łyżki oleju
3 pełne łyżeczki zielonej pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz




Składniki Na Naleśniki:

0,5 l pełnotłustego mleka
0,5 l wody niegazowanej
2 jajka
ok. 400 g (nie więcej!) mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżki soli
2 łyżki oleju
olej do smażenia

* z tej porcji wyszło mi 15 bardzo dużych naleśników (smażonych z patelni Tefal o śred. 32 cm; być może inne patelnie będą potrzebowały większej ilości mąki w cieście)



Składniki Dodatkowe:

2 duże jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia




Przygotowanie Farszu:

Ugotowane mięso zmielić odrobinę w malakserze bądź drobno posiekać (ja tym razem zmieliłam je w maszynce do mielenia mięsa, ale nie polecam tego sposobu, ponieważ wtedy farsz staje się zbyt suchy, gdyż maszynka całkowicie rozdrobni mięso na tzw. suchą pastę).
Kapustę kiszoną ugotować pod przykryciem do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić (1. jeśli użyjemy zwykłego garnka, należy kapustę zalać wodą dla całkowitego przykrycia, a po ugotowaniu odcedzić; 2. jeśli użyjemy szybkowaru należy kapustę zalać 250 ml wody jak nakazuje instrukcja szybkowara, a po ugotowaniu zalać zimną wodą i po chwili odcedzić kapustę, pozostawiając ją samą na sitku - dłuższe leżakowanie kapusty w wodzie, pozbawi ją kwasowości) i wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie.
Ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka lub pół-plastry..
Rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę.
Lekko posolić.
Zeszklić i dusić jakiś czas do momentu uzyskania przez nią całkowitej miękkości.
Dodać do mięsa.
Kapustę kiszoną odcisnąć w ręce z nadmiaru wody.
Posiekać drobniej.
Dodać do mięsa.
Wszystko wymieszać.
Dodać pietruszkę.
Doprawić solą i pieprzem.




Przygotowanie Naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki za wyjątkiem oleju do smażenia zmiksować ze sobą.
Rozgrzać taką ilość oleju, aby pokryła całą patelnię.
Polać cienką warstwę ciasta naleśnikowego na mocno rozgrzaną patelnię.
Usmażyć naleśnika z obu stron zapiekając go na prawie największym płomieniu (zakładając, że ten pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi, odkładamy go na bok lub do zjedzenia, ale dzięki jego smażeniu uzyskaliśmy bardzo rozgrzaną i śliską patelnię.
Następne naleśniki smażyć w ten sam sposób (z tym że kolejne będą już udane) bez wyłączania płomienia (chyba że odchodzimy od pieca na dłużej niż 3-4 min., wtedy musimy patelnię rozgrzewać na nowo), co drugie smażenie nalewając kilka kropel oleju na patelnię. Należy pamiętać, że przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochlę, musimy najpierw ciasto zamieszać dwa razy, ponieważ na spodzie zawsze osiada się mąką i ciasto bez zamieszania może nie mieć jednolitej konsystencji na całej powierzchni.
Pierwszy naleśnik wykładamy na talerz, a pozostałe jeden na drugi.
Po usmażeniu wszystkich naleśników, nałożyć talerz takiej samej wielkości górą do dołu na ostatniego naleśnika i trzymając oba talerze, przewrócić je tak, aby te pierwsze usmażone znalazły się do góry.




Przygotowanie Krokietów:
(ilustrowaną instrukcję zwijania krokietów znajdziecie w przepisie na Krokiety Z Kapustą I Pieczarkami)

Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (na naleśniki smażone na mojej patelni nakładam ok. 3 czubate łyżki farszu).
Dwa równoległe boki składać do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, ponieważ w takim wypadku uzyskamy zbyt dużo naleśnika w jego środkowej części po złożeniu.
Następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.
Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w jajku.
Obtoczyć w bułce tartej.
W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu (pod przykryciem, jeśli krokiety zostały wyciągnięte z lodówki) do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Krokiety możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na oleju lub zamrozić usmażone w panierce, rozmrozić, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub na oleju i na bardzo małym płomieniu.
Podawać z ketchupem lub barszczem czerwonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona