sałatki i surówki

112 inspiracji
7 obserwujących
Lekko i treściwie
Sałatka nicejska

1 główka sałaty lodowej
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4-5 filetów anchois
2 jaja na twardo
Sos winegret: 4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 duży starty ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka musztardy
oregano
tymianek
sól
pieprz

Liście sałaty umyj, wysusz i porwij na drobne kawałki. Ogórka dokładnie umyj i - nie obierając ze skórki - przekrój na pół, a następnie pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w paski. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsącz tuńczyka, oliwki i anchois. Filety anchois podziel na kawałki. Przygotuj sos. Do oliwy dodaj ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki oprócz jajek wymieszaj. Polej sosem, a na wierzchu ułóż jajka pokrojone w ćwiartki.
Sałatka gyros

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
3 łyżki przyprawy do gyrosa
1 litrowy słoik pieczarek konserwowych
1 litrowy słoik ogórków konserwowych
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
majonez

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie razem z przyprawą do gyrosa.
Kapustę pekińską poszatkować.
Pieczarki oraz ogórki pokroić w kostkę, ananasy w ósemki, kukurydzę odcedzić.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

1/2 główki kapusty czerwonej
1 mała cebula
1 duże jabłko
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu

Czerwoną kapustę myję, drobno szatkuję i obficie posypuję solą. Odstawiam miskę z posiekaną kapustą na kilka minut. Następnie ugniatam dłońmi, tak żeby kapusta puściła sok i trochę zmiękła. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Do kapusty dodaję starte jabłko i posiekaną cebulkę, mieszam. Na koniec dodaję do surówki majonez. Doprawiam do smaku sokiem z cytryny, pieprzem oraz cukrem. Surówkę podaję jako dodatek od obiadu.
Sałatki ziemniaczane


Ugotować 5 ziemniaków w osolonej wodzie, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek. Jeśli chcemy, możemy ugotować ziemniaki w mundurkach, po ugotowaniu je obrać (takie będą bardziej charakterystyczne, mocniejsze w smaku). Jajka ug...
Żółta sałatka
Składniki:

1 woreczek ryżu

1 puszka anansa

5 jajek

1 żółta papryka

250 g sera żółtego

1 puszka kukurydzy

1 słoik selera konserwowego

2 spore łyżki majonezu (w oryginale 6 łyżek majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, wg mnie trochę za dużo)

sól, pieprz



Ryż i jajka ugotować i ostudzić. Ananasa pokroić w kostkę, to samo z żółtym serem i ostudzonymi jajkami. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, na koniec dodać majonez, ewentualnie jogurt i doprawić.
Sałatka chrzanowa
Składniki:

5 jajek,
300g żółtego sera,
1 puszka kukurydzy,
cebula perłowa 250g,
pierś z kurczaka 350g,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz 1/3 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
Sos:
majonez 5 łyżek,
jogurt naturalny 7 łyżek,
chrzan 9 łyżeczek (180g),

Przygotowanie:

Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulę i kukurydzę odsączamy. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy ją solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na rumiano na patelni. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu. Jogurt i majonez mieszamy z chrzanem, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce i mieszamy z powstałym sosem. Sałatkę odstawiamy do przegryzienia. Podajemy przyozdobioną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
chwytać marzenia: Czosnkowa surówka z marchewką.



Potrzebujemy:
- marchew
- kapusta pekińska
- 2-3 ząbki czosnku
- majonez



Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.



SMACZNEGO!
Sałatka z kurczakiem
Składniki na sos:

1/4 szklanki oliwy
1/8 szklanki soku jabłkowego
łyżka majonezu
biały ocet winny

Oliwę, sok jabłkowy i majonez wymieszać z octem do smaku, odstawić do lodówki.

Składniki na sałatkę:

pierś kurczaka
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
główka sałaty rzymskiej (użyłam jak zwykle mixu sałat)
duży pomidor
1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
kilka czarnych oliwek
1/2 szklanki orzechów włoskich
mała czerwona cebula

Pierś kurczaka obficie posypać tymiankiem i rozmarynem i upiec na grilu. Pokroić w kostkę. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem, orzechami, oliwkami i sosem. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczonego kurczaka. Podawać z grzankami czosnkowymi.
Surówka z młodej kapusty z koperkiem



Składniki:
1 mała główka młodej białej kapusty
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny
Kapustę poszatkować i posolić, zostawić na min 10 minut aby skruszałą. Kapustę przełożyć na durszlak i odcisnąć. Koperek drobno posiekać. Jogurt połączyć z majonezem. Wymieszać kapustę z koperkiem oraz majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, a jeśli trzeba to solą. Podawać jako dodatek do mięsa z ziemniakami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona