czekoladki , trufle i praliny

53 inspiracje
2 obserwujących
Obłędne 5 minutowe krówki http://smakujegotuje.pl/informacje/2037059738_obledne-5-minutowe-krowki.html

340 g czekolady półsłodkiej
2/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka wody
3/4 szklanki orzechów włoskich lub ciasteczek (jeśli taką wersję krówek wolicie)
1 łyżeczka ekstrakty wanilii

W dużej misce umieścić czekoladę,mleko,wodę i na 100% mocy przez 1 min podgrzewać w mikrofalówce. Jeśli czekolada się nie rozpuści cała,przemieszać i podgrzewać jeszcze 30 sekund, masa ma być jednolita i gładka. Wymieszać z orzechami/ciastkami i wanilią i wylać na wyłożoną pergaminem (lub silikonową foremkę). Ochłodzić i wstawić do lodówki na 30 min. Pokroić na małe kawałeczki.
Smacznego!
Kolejny nasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem. #kuchnia #czekolada #ciasteczka #ciasta #żurawina #owsiane #bakalie #orzeszki
chalwa sezamowa waniliowa z migdalami

Składniki:

340 g pasty sezamowej tahini (1,5 szklanki)
pół szklanki wody
2 szklanki cukru
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 2 laski wanilii
1 szklanka lub więcej migdałów bez skórki...
½ szklanki miodu
¼ szklanki plus 2 łyżki przesianego i niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka roztopionego masła
¼ szklanki przesianego cukru pudru
szczypta soli
1 do 1 ¼ szklanki mleka w proszku

W dużej misce wymieszać miód, kakao i ekstrakt za pomocą trzepaczki. Dodać masło i ubij. Dodaj cukier pudrem i szczyptę soli,dokładnie wymieszaj.

Dodawaj stopniowo mleko w proszku aż do utworzenia ciasta. Gdy nie można już mieszać łyżką , ugniatać palcami.Dodawaj mleko w proszku aż masa nie będzie bardzo gęsta. Zakończył Ciasto powinno być trwałe i trochę lepkie , ale nie tak lepkie , że nie można sobie z tym poradzić .Ugnieć ciasto w kulę i umieścić na pergamin lekko spryskane olejem.

Połóż masę na papier woskowany przez 5-10 minut.Jak nabierze płaski kształt wytnij cukierki,jeśli się przylepiają do noża spryskaj nóż olejem.

Cukierki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce . Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
Krówki!!!!!!

Składniki:

250 ml śmietany kremówki, 50 dag cukru, 10 dag masła, ½ proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

Wykonanie:
Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 80 minut. Pamiętajmy aby masę często mieszać. Dodajemy proszek do pieczenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Rondel zestawiamy z ognia, wrzucamy masło i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i po chwili kroimy nożem. Odstawiamy aby krówki zastygły.
Baton A'la Knoppers
Składniki:

Masa Mleczna

1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku

Masa Nugatowa

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych posiekanych, podpieczonych (na suchej patelni)

Dodatkowo

3 duże suche wafle
70 g czekolady mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
łyżka Golden Syroupu (można dodać miód lub pominąć)
40 g masła

Wykonanie

Masa Mleczna

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ostudzić. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.



Masa Nugatowa

Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.



Pierwszy wafel posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, ponownie przykryć waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na 2 godziny do lodówki.



Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodać masło i Golden Syroup.



Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego. Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.
Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.
Czekoladki z likierem jajecznym - Przepis

Składniki:
Nadzienie:
180g czekolady białej
50ml likieru jajecznego
Dodatkowo:
240g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
Smacznego.
zegarek
Czas przygotowania:
ok. 1,5 godz.
Liczba sztuk:ok. 30
Trudność: łatwe
Koszt: średni
Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi



125 g masła, pokrojonego
220 g (1 szklanka) drobnego cukru
395 g puszka mleka skondensowanego
140 g (szklanka) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
200 g ciemnej czekolady
20 g masła, dodatkowo

Kwadratową foremkę o bokach 18 cm wykładamy folią, tak aby dłuższe boki wystawały na zewnątrz. Na dno foremki wykładamy papier do pieczenia.
Masło, cukier i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy cały czas mieszając ok 10 minut, aż mieszanka zacznie nabierać karmelowej barwy i będzie odchodziła od brzegów rondelka. Działając szybko wylewamy karmel do foremki, wygładzamy metalową szpatułką, posypujemy orzechami i za pomocą szpatułki wciskamy je w masę. Schładzamy przez 20 minut.
Czekoladę wraz z dodatkowym masłem rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Gładką masę wylewamy na karmel w foremce. Chłodzimy, aż polewa zastygnie. Wyjmujemy z foremki i kroimy na dowolne kostki (z przepisu może wyjść nawet do 40 niewielkich batoników)
Składniki
3 tabliczki - czekolady gorzkiej
1½ tabliczki - czekolady białej
90 ml - śmietany 30%
9 łyżek - soku z pomarańczy
30 ml - likieru pomarańczowego
skórka z pomarańczy

Opis przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zakamarku silikonowej formy (można użyć foremek do lodu). Odstawić do zamrażarki, by czekolada zastygła. Czynności powtórzyć jeszcze raz (w garnku powinna nam zostać 1/3 czekolady).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz likier. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek i odstawić do zamrażarki. Gdy zastygnie, nałożyć resztę gorzkiej czekolady i ponownie odstawić do chłodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona