ciasteczka i babeczki

106 inspiracji
2 obserwujących
300 g twarogu (9% zawartość tłuszczu)
50 g orzechów
150 g ciasteczek
cukier, czekolada, wanilia do smaku

Zblendować twaróg, dodać resztę, formować kulki
Przed podaniem wstawić do lodówki na godzinę.
Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Składniki: na 7 muffinek
przepis pochodzi z Bake&Taste
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru (użyłam białego)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 średniej wielkości banan
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
masło orzechowe
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce zgnieść banana, dodać jajko, mleko i olej- całość wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i połączyć za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładać na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła i kolejną łyżkę ciasta. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego :)
Błyskawiczne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Składniki:

1 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)

3 1/2 łyżki masła orzechowego

1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

1 szklanka brązowego cukru (można zastąpić stewią)

1/4 szklanki mleka

1/8 kostki masła

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, masło orzechowe i wanilię, odstawić.

W rondelku połączyć cukier, mleko i masło, gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszaninę przez minutę.

Zdjąć z ognia i wlać mieszaninę do miski na płatki owsiane płatki owsiane, wymieszać aż się wszystko ładnie połączy.

Wykładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić do zastygnięcia.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!



http://smakujegotuje.pl/informacje/919319909_blyskawiczne-ciasteczka-owsiane-z-maslem-orzechowym-bez-pieczenia.html
Pierniczki "katarzynki":

400 g mąki,
200 g miodu naturalnego,
100 g cukru pudru,
1 jajko,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka melasy

Miód, cukier, melasę i przyprawę korzenną podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masę miodowo-korzenną i jajko. Zagnieść jednolite, lśniące ciasto.

Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm. Wykrawać pierniczki foremką do katarzynek.
Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Ostudzone pierniki przełożyć do metalowej puszki lub pudełka z pokrywką. "Katarzynki" kruszeją po około 2 tygodniach leżakowania.
Pierniczki brukowce

Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:

500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:

marmolada lub powidła śliwkowe...
Delicje z bananem

Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 banany
200 g mlecznej czekolady
3 łyżki niesolonego masła

Wykonanie:
Banany pokroić na plasterki i układać na biszkoptach. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i polać nią wszystkie ciasteczka. Odłożyć do zastygnięcia.
muffiny z czerwoną papryką i fetą

1 duża czerwona papryka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła

paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i białe części, pokrój na spore kawałki i opiecz chwilę w piekarniku, aż skórka ściemnieje. obierz paprykę ze skóry i pokrój na małe kawałki.
do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, kawałki papryki i pokruszony ser feta. wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
w drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. c i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
Muffinki bananowo-czekoladowe z orzechami


Składniki

Na ok. 16 klasycznych lub 10 wysokich muffinek:

100 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta...
Kruche ciastka śmietankowe
Czasami nie chcę piec ciasta bo grozi to zjedzeniem całej blachy. Zamiast tego piekę ciasteczka. To takie złudne zastępstwo bo w ciągu jednego wieczora jestem w stanie zjeść naprawdę sporo ciastek. Zwłaszcza jeśli są kruche, śmietankowe i wspaniale smakują z mlekiem.



Źródło: Stary zeszyt

Składniki:

30 dag mąki
25 dag masła
6 łyżek śmietany 18%
1 jajko
cukier puder

Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać mąkę i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmować ciasto porcjami, rozwałkowywać i wycinać ciastka. Układać na wysmarowanej blaszce, smarować żółtkiem . Piec ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona