Przepisy na ciasta i nie tylko

79 inspiracji
1 obserwujący
Miękkie pierniczki glazurowane

Przepis na pierniczki pochodzi ze starej książki "Kuchnia Śląska".
Co rok przygotowujemy je na święta.
Są tak pyszne, że nie pamiętam by leżakowały dłużej niż 2 dni.
W tej wersji dodałam więcej kakao a mniej przyprawy do pierników.

Składniki pierniczki:

1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżka kakao ( ja dałam kopiastą łyżkę)
2 łyżki przyprawy do pierników ( ja dałam 1 łyżkę)
2 szklanki mąki
150g śmietany 18%
1/2 łyżeczka sody
skórka z 1 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy

Składniki lukier :

kilka kropel soku z cytryny
3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie :

Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszytko. Ciasto powinno by klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.

Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Bułeczki z niespodzianką
Składniki : 1 szklanka ciepłej wody, 10g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 3 1/2 szklanki mąki, puszka kukurydzy złocistej Bonduelle, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 100g żółtego startego sera, 100g salami, przyprawa do pizzy, jajko do posmarowania bułeczek. Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Złocistą kukurydzę Bonudelle odsącz z zalewy, salami pokój na kosteczkę. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż kukurydzę, salami, żółty ser i łyżkę pomidorów. Uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.
Likier kokosowy z białą czekoladą
300 ml białego rumu
400 ml mleczka kokosowego
2 żółtka
1 łyżka cukru
2 tabliczki białej czekolady
Żółtka ubijamy z cukrem w między czasie podgrzewając w rondelku mleko kokosowe.

Gdy mleczko będzie już bardzo ciepłe (nie może się gotować) wlewamy do niego ubite żółtko i na bardzo małym ogniu mieszamy całość aż zacznie gęstnieć.

W następnej kolejności do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę i wciąż intensywnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia, a następnie całość odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy mieszanina się schłodzi dolewamy do niej rum i blenderujemy kilkanaście sekund (myślę, że mikser też by sobie poradził).

Likier przechowujemy w lodówce przez całą noc i przed zlaniem do butelki raz jeszcze miksujemy.
½ szklanki miodu
¼ szklanki plus 2 łyżki przesianego i niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka roztopionego masła
¼ szklanki przesianego cukru pudru
szczypta soli
1 do 1 ¼ szklanki mleka w proszku

W dużej misce wymieszać miód, kakao i ekstrakt za pomocą trzepaczki. Dodać masło i ubij. Dodaj cukier pudrem i szczyptę soli,dokładnie wymieszaj.

Dodawaj stopniowo mleko w proszku aż do utworzenia ciasta. Gdy nie można już mieszać łyżką , ugniatać palcami.Dodawaj mleko w proszku aż masa nie będzie bardzo gęsta. Zakończył Ciasto powinno być trwałe i trochę lepkie , ale nie tak lepkie , że nie można sobie z tym poradzić .Ugnieć ciasto w kulę i umieścić na pergamin lekko spryskane olejem.

Połóż masę na papier woskowany przez 5-10 minut.Jak nabierze płaski kształt wytnij cukierki,jeśli się przylepiają do noża spryskaj nóż olejem.

Cukierki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce . Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.
Kremowy sernik krówkowy

Tagi: wielkanoc, pyszny sernik, sernik kajmakowy, sernik z masa krówkową, sernik karmelowy, sernik toffi, Boże Narodzenie, serniki i ciasta serowe, sernik z krówkami, serniki pieczone, serniki, sernik


kwi 18 2012 6:18



Kremowy sernik krówkowy

Składniki

Ciasto:
•1 i 1/3 szklanki mąki
•120 g masła
•1/3 szklanki cukru pudru
•3 łyżki kakao

Masa serowa*:
•750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
•5 jajek
•½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
•300 g krówek
•200 ml śmietany kremówki, nieubitej
•aromat śmietankowy

Dodatkowo:
•50 g orzechów włoskich
•150 g krówek
•kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Słodka sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem - MniamMniam.pl

1/2 szklanki pęczaku
1/2 szklanki dużych rodzynek
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych śliwek
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź. Zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości - ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem, sokiem cytrynowym oraz cynamonem i odstaw do przestudzenia.
Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą. Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.
WIĘCEJ PO KLIKNIĘCIU W OBRAZEK.
Potrzebne składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– sos do pizzy/sos pomidorowy
– ser
– szynka i salami
– dodatki, które lubisz najbardziej (papryka, pieczarki, oliwki, cebula itp.)
– oliwa z oliwek lub masło czosnkowe
-oregano

1.Na okrągłej blaszce rozkładamy dość szerokie płaty ciasta francuskiego.
2.Smarujemy sosem ciasto, które znajduje się na dnie i układamy na nim szynkę i salami.
3. Następnie dodajemy ulubione składniki np. paprykę i cebulę i przykrywamy wszystko serem.
4. Zawijamy ciasto w gruby pierścień, tak jak na poniższym obrazku.
5. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek lub masłem czosnkowym. Posypujemy danie oregano.
6. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Szybkie ciasteczka do kawy
Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Są miękkie, namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.




składniki:

- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki śmietany
- trzy łyżki oleju słonecznikowego
- trzy łyżki płatków z migdałów lub posiekanych migdałów lub orzechów
- ew. gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 - 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez - każdą osobno.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona