Kuchnia

kuchnia

Pierogi ruskie

Składniki:

farsz:
40 dag ugotowanych ziemniaków
10 dag twarogu
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
ciasto :
2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
duże jajko

klasyczne pierogi ruskie.
etapy przygotowania

farsz : cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na maśle. wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami oraz twarogiem. przyprawić.

ciasto : mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę. uformować kopczyk, w zagłębienie wbić jajko.

stopniowo wlać niepełną szklankę letniej wody, cały czas mieszając składniki nożem. zagnieść ciasto. odstawić na 30 minut.

ciasto rozwałkować cienko na grubość około 3 mm. za pomocą dużej szklanki wyciąć krążki o średnicy 4–5 cm.

na środku krążków ułożyć porcję farszu uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. krążki ciasta składać nad farszem mocno zaciskając brzegi.

pierogi wkładać porcjami do osolonego wrzątku. zamieszać, gotować pod przykryciem, aż wypłyną. wówczas dogotować jeszcze przez 2 minuty. wyjąć łyżką cedzakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation