Kuchnia

słodkości

Kokosowe ciasto z kaszą manną

Ciasto
2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka kakao
4 łyżki kaszy manny
1 szklanka mąki
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórek kokosowych

Polewa
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
50 g masła
100 g czekolady

Wykonanie
Wymieszać 1 szkl. cukru, kaszę manną, wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. Zagotować, często mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szkl. cukru. Dodać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.C. Na wierzchu rozsmarować masę kokosową, a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 minut.

Polewa
Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać - do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation