Kuchnia

słodkości

Sernik rosa

- składniki ( na formę 25 x 40 cm lub tortownicę 28 – 30 cm) :

na spód:

– 250 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g masła
– 1/2 szklanki drobnego cukru ( lub cukru pudru)
– 1 jajko
– 2 żółtka (białka zachować)

masa serowa:

– 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego, białego sera (może być gęsty, „wiaderkowy”)
– 2 jajka i cztery żółtka (białka zachować)
– szklanka cukru (220g)
– opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 2 opakowania budyniu waniliowego, śmietankowego lub 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3 szklanki mleka
– 1/2 szklani oleju roślinnego lub stopionego masła
bezowa pianka:

– 6 białek
– szklanka cukru (220g)
ciasto na spód:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i jajka. Zagnieść przy pomocy malaksera lub ręką na jednolitą kulę ciasta.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pokroić nożem na plastry i wykleić nimi dno formy. Można też odrywać ciasto ręką.

Ponakłuwać widelcem i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut.
Wyjąć ciasto, nie wyłączać piekarnika.
masa serowa:

Jajka i żółtka ubijać kilka minut ( 6-8) z cukrami na jasny krem.

Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodawać po łyżce białego sera.
W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniami lub mąką.
Mieszankę wlać do masy serowej, mieszać do połączenia, dolać olej lub stopione masło. Masa będzie bardzo rzadka. Powoli i delikatnie wylać ją na podpieczony spód.

Ostrożnie wstawić formę do piekarnika i piec ok. 45 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation