Kuchnia

przetwory

Wiem co jem: Mus śliwkowy z rumem

Składniki na 2 słoiki o poj.500ml

2kg śliwek węgierek
200g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
40ml rumu

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przetrzeć aby usunąć skórki. Ja zrobiłam to przy użyciu specjalnej przystawki do mojego robota planetarnego, ale równie dobrze można to zrobić w inny sposób. Mianowicie wrzucić pokrojone śliwki do garnka. Wlać pół szklanki wody i rozparować. Następnie przetrzeć przez sito. Dodać cukier i cynamon. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Wlać rum i wymieszać. Gorącym napełnić suche, wyparzone słoiki.
Zamknąć i pasteryzować 25 minut.


Read more: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2012/09/mus-sliwkowy-z-rumem.html#ixzz2chxwzTlF
http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/apage.html#ixzz0JSUnUmvQ
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation