Kuchnia

kuchnia

Muffinkowe pączki


Jeszcze wtedy nie spodziewałam się, że muffinki mogą zastąpić mi pączki. Tak, tak. Niby muffinka, ale jednak bardzo pączkowa. Z cudownie aromatyczną konfitura różaną i delikatną nutką cynamonu. Zdecydowanie polecam, bo z pewnością jeszcze nigdy nie spotkaliście się z takim smakiem muffinek.


Składniki na 12 sztuk:

* 300 g mąki
* 3/4 łyżeczki proszku
* 3/4 łyżeczki sody
* 120 g cukru
* 1 jajko
* 80 ml oleju
* 175 ml maślanki
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Dodatkowo:

* konfitura z róży lub marmolada różana
* 50 g masła
* 50 g brązowego cukru
* 1 łyżeczka cynamonu



W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre i dodajemy do suchych. Delikatnie i króciutko mieszamy (ciasto na muffinki zawsze ma być grudkowate i niezbyt starannie zamieszane). Formę wykładamy papilotkami. Nakładamy pełną łyżeczkę ciasta i rozsmarowujemy je po dnie papilotki. Na ciasto nakładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy drugą (pełną) łyżeczką ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 - 25 min. Upieczone muffinki odstawiamy na ok 1o min aby odrobinę przestygły. W tym czasie łączymy cukier z cynamonem i topimy mało. Cukier wsypujemy do wąskiej miseczki. Pędzlem zamoczonym w maśle smarujemy wierzch muffinek i zanurzamy ją w cukrze. Odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation