Kuchnia

smakołyki

Papryka faszerowana ryżem i wędzonym boczkiem - Przepisy kulinarne - Sprawdzone i smaczneSkładniki: 50 dag zielonej papryki (około 4 sztuki) Farsz: 20 dag ryżu (2 woreczki) 1 łyżka oleju 15 dag wędzonego boczku 20 dag cebuli 3 ząbki czosnku ostra papryka w proszku majeranek mielony kminek kurkuma natka zielonej pietruszki 2 żółtka sól morska pieprz kolorowy Dodatkowo: 250 ml bulionu 5 dag żółtego sera Sposób wykonania: Zieloną paprykę przekroić wzdłuż na połowę, oczyścić, opłukać i osuszyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i chwilkę smażyć. Następnie dodać cebulę i dalej smażyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli. Razem wymieszać i patelnie zdjąć z ognia. Na patelnie przełożyć ugotowany ryż, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, mielonego kminku, kurkumy, pokrojonej natki zielonej pietruszki i surowe żółtka. Wszystko dokładnie razem wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniać papryki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlać bulion. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać faszerowane papryki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 °C. Podawać na gorąco polane 2-3 łyżkami bulionu. Podane składniki wystarczą na około 4 porcje. Smacznego.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,papryka_faszerowana_ryzem_i_wedzonym_boczkiem
Copyright © Smaczny.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation