Kuchnia

Wypieki

Sernik czekoladowy z sokiem porzeczkowym

Spód:



* 140g herbatników maślanych

* 1 łyżka cukru pudru

* 1 łyżka kakao

* 70 g stopnionego masła



Masa serowa:



* 500 g sera mascarpone

* 350 ml kremówki (36%)

* 150 g gorzkiej czekolady

* 100 g mlecznej czekolady

* 6 łyżek stołowych soku Paola z czarnej porzeczki

* 2 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 6 łyżek wrzątku



Polewa:



* 75 g czekolady gorzkiej

* 75 g czekolady mlecznej

* 5 łyżek śmietany kremówki



Ciastka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i kakao a następnie dodajemy stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm. Dokładnie dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Połamaną na kostki czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła.

Do filiżanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła a następnie dodajemy do niej sok. Ponownie energicznie mieszamy i odstawiamy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem (ok. 2 minuty), stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i sok wymieszany z żelatyną. Kiedy składniki się połączą dodajemy ubitą śmietanę i od tej pory masę mieszamy dużą łyżką (potrwa kilka minut zanim śmietana połączy się z serem).

Gotową masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano obkrawamy go dookoła i zdejmujemy rant tortownicy. Przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Polewamy nią wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.

Ja dodatkowo udekorowałam go owocami miechunki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation