Kuchnia

Smakowite obiady

CRÊPES SUZETTE

składniki na 8-10 naleśników:
- 25g masła
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 125g mąki
- szczypta soli
- 30g cukru

sos pomarańczowy:
- 3 pomarańcze
- 50g brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 gałki lodów waniliowych

Masło na naleśniki stopić i ostudzić. Wymieszać z jajkami, mlekiem, mąką, solą i cukrem. Odstawić ciasto na 15 minut.
W tym czasie sparzyć jedną pomarańczę, zetrzeć z niej skórkę, przekroić ją na pół i wycisnąć z niej sok. Dwie pozostałe wyfiletować i zebrać sok. Rozpuścić resztę masła w rondelku, wsypać brązowy cukier i lekko skarmelizować. Wlać do rondelka sok z pomarańczy i likier, gotować na wolnym ogniu. Dodać skórkę i cząstki pomarańczy. Zostawić w cieple.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki, składać w trójkąty i każdy zanurzać w syropie lub nim polewać, podawać natychmiast z cząstkami pomarańczy i gałką lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation