Kuchnia

przez żołądek do serca ...

Just My Delicious: Tort Bananowy, jak Banoffee Pie


Składniki na biszkopt:
5 jajek
1/4 łyżeczki soli
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo pianę z białek. Całość połącz delikatnie łyżką, aż osiągniesz jednolitą konsystencję. Wylej na natłuszczoną i obsypaną mąką tortownicę i piecz w 180C przez ok 30 minut.


Składniki na krem z bitej śmietany:
1 l ciekłej śmietanki kremówki 36%
5 opakowań śmietan - fix`u
1/2 szkl cukru
Wszystkie składniki ubić na bardzo sztywną pianę.

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
5 bananów
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat posmaruj masą krówkową i ułóż na niej pokrojone w talarki banany. Przykryj bitą śmietaną i gotowe :)



Sugestie: Przed podaniem wierzch tortu polej sosem karmelowym.

Wersja light: Zrezygnuj z dodatku masy krówkowej, choć to wielka szkoda... :)

Wymiary formy: 25cm

Pytanie: Jak przechowywać ten tort?
Odpowiedź: Koniecznie w chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation