Kuchnia

słodycze

Składniki:
maliny 500 gramów (u mnie jeszcze mrożone, dlatego troszkę zafarbowały mus ;)
Malibu (po łyżce na każdy pucharek)
kakao (po niecałej łyżeczce na pucharek)

Mus z białej czekolady:
200 g białej czekolady
2 jajka
36 łyżek cukru
250 ml śmietanki 30% zimnej

Wykonanie:

Do pucharków włożyć maliny, polać Malibu. Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca. Roztopioną czekoladę wymieszać z 6 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation