Fotografia

Słodkości

Ciasto drożdżowe najprostsze na świecie

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
100 g masła
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do momentu powstania okruchów ciasta.
Wstawić do lodówki.

Ciasto:
60 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
350 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dowolne owoce (użyłam truskawek, moreli i rabarbaru)
garść płatków migdałowych
Masło, 1/2 szklanki mleka oraz cukier podgrzać w rondelku z grubym dnem, nie doprowadzić do wrzenia -
wszystkie składniki powinny się jedynie ze sobą dobrze połączyć.
Odstawić do przestudzenia.
Drożdże rozpuścić w pozostałej części mleka (1/2 szklanki), uprzednio lekko podgrzanego.
Również odstawić na ok. 15 minut, aby mikstura zaczęła się pienić.

Mąkę przesiać do dużej miski, wbić jajko, wlać rozczyn drożdży i ekstrakt waniliowy a następnie mieszając całość drewnianą łyżką stopniowo dodawać mieszaninę masła, mleka i rozpuszczonego cukru.
Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno mieć rzadką, jednolitą i gładką konsystencję.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.
Na wierzchu ułożyć owoce pokrojone na kawałki (truskawki i morele rozcięciem do góry). posypać płatkami migdałów i kruszonką.
Całość przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
Piec ok. 45 minut na złoto-brązowy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation