Kuchnia

kuchnia

przepis na grzyby duszone w śmietanie

składniki:
½ kg grzybów mieszanych
2 średnie cebule
ząbek czosnku
3 łyżki masła
½ szklanki śmietanki kremówki
½ szklanki bulionu grzybowego
2 łyżki pokrojonej natki
sól
świeżo mielony pieprz

wykonanie:
grzyby przebierz, opłucz, odetnij trzonki, osącz starannie na ręczniku papierowym.
cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na 3 łyżkach masła.
grzyby pokrój w paseczki, dodaj do cebuli, zalej bulionem i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, dodaj śmietankę i gotuj jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. uwaga: grzyby łatwo przypalić!
pod koniec gotowania dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i natkę.
danie doskonale smakuje ze świeżą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina, lub jako sos do makaronu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation