Kuchnia

przepisy - ciasteczka

Pączki pieczone | Najsmaczniejsze.pl

Składniki (na około 15 sztuk):

2 łyżeczki suszonych drożdży
60 ml ciepłej wody (¼ szklanki)
315 g mąki pszennej (2 i ¼ szklanki)
szczypta soli
50 g cukru (¼ szklanki)
2 łyżki roztopionego masła
175 ml ciepłego mleka (¾ szklanki)
1 jajko
dżem do nadziewania, cukier puder
Pączki pieczone

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i szczyptę cukru. Odstawić na około 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajko. Za pomocą łyżki lub miksera z hakiem połącz wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni) na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto i delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj i nie odgazowuj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki (zamaczałam ręce w oleju) i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki z pierwszej blaszki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Następnie włożyć pączki z drugiej blachy (po 30 minutach wyrastania) i piec około 7-10 minut do lekkiego zarumienienia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem (miałam konfiturę malinową i dżem truskawkowy) a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation