Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MUFFINY KLONOWE Z ORZECHAMI PEKAN

Składniki na 8 muffinek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g jasnego brązowego cukru
1 jajko
50 ml syropu klonowego
250 ml mleka
50 g masła, roztopionego
125 g białej czekolady, posiekanej
75 g orzechów pekan, posiekanych + do dekoracji

Do naczynia przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać syropu klonowego, mleka, roztopionego masła. Zawartość naczyń połączyć i krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nakładać ciasto (do 2/3 wysokości), na górę każdej kłaść pekana.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation