Kuchnia

zdrowe jedzenie

Jajko pieczone w awokado

Jajko pieczone w awokado
Co kupić
2 dojrzałe awokado
4 jajka
2 plasterki boczku wędzonego
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min
Przygotowanie
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.
Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation