Kuchnia

ciasta

Happy Kitchen.: Czekoladowa mini Pavlova z owocami lata
Składniki (4 sztuki o średnicy ok. 12 cm):
4 białka
225 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki kakao
25 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
letnie owoce do przybrania (truskawki, jagody, czereśnie, maliny, porzeczki)
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Do powstałej lśniącej bezy przesiewamy kakao, miksujemy na najniższych obrotach, następnie dodajemy startą czekoladę oraz sok z cytryny - delikatnie mieszamy, żeby beza nie opadła. Na blaszcze układamy papier do pieczenia, rysujemy 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm. Nakładamy bezę do każdego okręgu.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (gdy beza się zarumieniła zmniejszyłam do 160).
Studzimy na kratce. Na wystudzone bezy nakładamy kremówkę ubitą z cukrem pudrem oraz letnie owoce. Podajemy od razu.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation