Kuchnia

Kuchnia

Hamburger z wędzonym boczkiem i karmelizowaną cebulą


Składniki

120 g wędzonego boczku w plastrach
4 łyżeczki cukru
2 duże czerwone cebule
2 łyżki octu balsamicznego
4 bułki z ziarenkami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
4 burgery (wg przepisu podstawowego)
120 g sera cheddar (albo mimolette)



Burgery - przepis podstawowy

680 g rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
sól i pieprz
4 łyżeczki oleju



Sposób przygotowania

Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki.

Plastry boczku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące). Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Robimy karmel, rozpuszczając w rondlu cukier. Dodajemy pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę, kilka kropel wody oraz ocet balsamiczny, i dusimy na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Bułkę kroimy na pół i smarujemy miękkim masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Na spodach bułek układamy kolejno: burgera, chrupiące plastry wędzonego boczku, karmelizowaną cebulę i ser. Zapiekamy chwilę w opiekaczu lub piekarniku, a gdy ser się stopi, przykrywamy górnymi połówkami bułek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation