Kuchnia

Kuchnia

SERDUSZKA WALENTYNKOWE

składniki: 150 ml wody
70g margaryny
ok.80dag cukru pudru
1 szklanka mąki
olejek cytrynowy
kwasek cytrynowy (ok. 1 łyżeczka)
barwnik spożywczy w płynie czerwony Schwartau
1 łyżeczka kakao

Do rondelka wlać wodę, włożyć pokrojoną margarynę. Zagotować. Do gotującego się płynu wsypać powoli mąkę intensywnie mieszając i rozcierając, aby nie powstały grudki, tylko jedna wielka klucha. Wyłożyć na talerz, rozpłaszczyć, przestudzić. Wystudzoną masę zagniatać dodając cukier puder, olejek i kwasek cytrynowy (wg uznania). Gdyby masa była zbyt kleista - dodać więcej cukru, lub schłodzić w lodówce. Odkładamy trochę białej masy na oczy i odrobinę zagniatamy z kakao (źrenice).
Ugniatając dodajemy czerwony barwnik.
Reszta zależy od Waszej inwencji twórczej. Masę wkładamy do woreczka i odrywamy po kawałku, żeby nie obeschła. Drobne elementy (oczy) przyklejamy smarując pędzelkiem maczanym w wodzie i lekko dociskamy. Mokrą wykałaczką wyciskamy buźki. Serduszka konsystencją przypominają marcepan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation