Kuchnia

ciasta i słodkości

Sernik "owocowe smoothie"

Składniki na spód:

2 szklanki* pokruszonych ciastek digestive
100g masła (roztopionego)
3 łyżki cukru


Składniki na sernik:

900g sera kremowego (np. philadelphia) lub sera twarogowego zmielonego trzykrotnie. 
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
340g mrożonych owoców** ( truskawki, borówki, maliny lub mix owocowy)- odmrożone i odsączone lub 3 szklanki świeżych owoców
250ml śmietany kremówki 30-36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki żelatyny


Dodatkowo (opcjonalnie):

bita śmietana
jagody, maliny



Rozmiary formy do pieczenia: 22cm x 33cm



Formę do pieczenia dno i boki wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem i cukrem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy, docisnąć ( świetnie się do tego sprawdza dno szklanki). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem. W osobnym naczyniu zmiksować ser z cukrem. Gdy masa stanie się kremowa dodać owoce, miksować, zmniejszyć obroty miksera i dodać ubitą śmietanę kremówkę, wymieszać. Dodać żelatynę ( żelatyna ma być ostudzona ale lekko ciepła) delikatnie zmiksować.

Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, schładzać w lodówce min. 4 godziny. Moja rada-ciasto po wyjęciu z lodówki chwycić po obu stronach za folię aluminiową. Przełożyć na deskę lub tacę, w ten sposób sernik będzie nam łatwiej kroić.

* szklanka ma pojemność 250ml

** gdy chcemy użyć świeżych owoców zwiększamy ilość cukru do 1 szklanki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation