Kuchnia

muffinki

Sernik z gorzką czekoladą, czerwonym winem i gruszkami


Jestem pewna, że takiego sernika jeszcze nie jedliście! Ba! całkiem możliwe że również nie widzieliście. Zabrzmi to pewnie zabawnie, ale ja po raz pierwszy zobaczyłam go.. we śnie. Po obudzeniu wiedziałam, że muszę zrealizować ten przepis, a na wakacjach fajne jest to że każdy kolejny lepszy/gorszy pomysł mogę od razu wypróbować i zaprezentować na blogu.

Trzy smaki - gorzka czekolada, czerwone wino i gruszki. Trio idealne. Bardzo dobrze zgrało się w moim serniku, dlatego w 100% jeszcze do niego wrócę. Ciasto jest bardzo kremowe, czekoladowe i cudownie rozpływające się w ustach. Zupełne przeciwieństwo naszego polskiego sernika, zwartego i konkretnego. Jednak jakie pyszne... Zatopione w serowej masie gruszki są bardzo aromatyczne i winne, polecam przygotować je dzień przed pieczeniem - dzięki temu zarówno czerwone wino jak i przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, czarny pieprz oraz sok i skórka pomarańczowe) będą miały więcej czasu, by odpowiednio doprawić owoce.

Sernik jest wyjątkowo elegancki, oryginalnie się prezentuje i jest oczywiście przepyszny, dlatego to cudowny deser by komuś zaimponować, a jednocześnie za bardzo się nie narobić ;) Może skusicie się by zaserwować go na niedzielny obiad? Gorąco polecam!

składniki:

5-6 gruszek*
2 łyżki cukru trzcinowego
przyprawy - laska cynamonu, kilka goździków, ziaren kardamonu i czarnego pieprzu
mała pomarańcza
butelka czerwonego wina
100g ciasteczek Oreo, u mnie połowa z i połowa bez kremu
2-3 łyżki roztopionego masła
750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
200g gorzkiej czekolady
100ml czerwonego wina, z gotowania gruszek**
200g cukru drobnego
2-3 jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały ładnego koloru i aromatu. Owoce obrać ze skórki. Do wysokiego garnka wlać wino, dodać przyprawy, pomarańczę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Do ciepłego wina włożyć gruszki tak by płyn całe je zakrywał, podgrzewać ok. 30-40 minut aż nabiorą koloru i nieco zmiękną (nie mogą się rozgotować!). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.

Dno tortownicy 21-24cm*** wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.

Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, mascarpone i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą, następnie dolewać czekoladę, po jednym jajku, wino (opcjonalnie) oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń i kakao. Masę serową przelać na ostudzony spód. Ułożyć gruszki (polecam przyciąć odrobinę spód - na równo, by ładnie stały) Piec 10 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można ozdobić ganache przygotowanym w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i kremowej śmietanki (100g czekolady + 4 łyżki wina + 4 łyżki śmietanki). Najlepiej kroić lekko ogrzanym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation