Kuchnia

przetwory

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Ogórki małosolne


1 kilogram małych, drobnych ogórków
gałązka kopru z nasionami
liść chrzanu
kawałek korzenia chrzanu
ok 10 ząbków czosnku
30g soli kamiennej niejodowanej na każdy litr wody

Umyj dokładnie ogórki i wszystkie przyprawy, obierz ząbki czosnku.
Na dnie słoika ułóż przyprawy (liście, korzeń chrzanu, koper i czosnek), ułóż w słoju ogórki "dupkami" do dołu. Zagotuj wrzątek i rozpuść w nim sól - na każdy litr będzie to 30g soli (koniecznie niejodowanej). Zalej osolonym wrzątkiem ogórki ok 5 cm powyżej ich powierzchni. Zakręć słój lub przykrym ogórki talerzykiem i obciąż kamieniem. Odstaw na 2 dni. Koniecznie spróbuj, jeśli małosolne już są dobre, możesz od razu jeść prosto ze słoja. Jeśli chcesz, by pozostały w "małosolnej" formie, usuń ze słoja wszystkie dodatki i pozostaw sale ogórki w solance, zaś słój wstaw do lodówki.
I tyle koniec filozofii. Prawda, że proste?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation