Design

Design

Ogórki w zalewie musztardowej

Są słodkie, ale też dzięki krótkiemu pasteryzowaniu przyjemnie chrupiące.
Po otwarciu słoika nie jesteśmy w stanie zostawić części "na później". Bardzo wciągają :)
Ich przygotowanie jest bezproblemowe, więc zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Z podanych proporcji wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 550 ml.

Składniki:
* ok. 5 kg ogórków gruntowych (im mniejsze, tym lepiej)
* po 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu i 1/4 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

Zalewa:
* 1 litr wody
* 220 ml octu
* 1,5 szklanki cukru
* 2 płaskie łyżki soli
* 5 łyżek musztardy sarepskiej

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Umyte ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy ciasno w pionie w słoiku i wypełniamy słoik zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od chwili zagotowania się wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation