Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasteczka dyniowe
SKŁADNIKI
Składniki (po drobnych modyfikacjach z mojej strony):
* 2 i 1/2 szkl. mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka suszonego imbiru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 szkl. miękkiego masła
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. pulpy dyniowej
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik nastaw na 175 st. C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy i odstaw na bok. W drugiej misce utrzyj masło i cukier. Dodaj dynię, jajko i olejek i ucieraj, aż masa będzie kremowa. Cały czas mieszając, wsyp suche składniki. Ciasto nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz. Piecz około 15-20 minut. Po wystygnięciu można ciasteczka dodatkowo posmarować glazurą (przepis u Alicji), ja z niej zrezygnowałam. Dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation