Kuchnia

Chlebki, bułeczki

Piekarnia
Rosyjski z ziemniakami
225g ugotowanych ziemniakow, przepuszczonych przez praske,
2 lyzki masla
115g aktywnego zakwasu zytniego razowego 100% hydracji
100g wody z gotowania ziemniakow
350g bialej pszennej maki chlebowej
1/4 lyzeczki drozdzy instant (opcjonalnie)
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
Ziemniaki polaczylam z maslem. Do miski wlozylam zakwas i rozmieszalam go z woda. Dodalam make pszenna, drozdze i sol, przemieszalam i dodalam ziemniaki oraz kminek. Wyrobilam gladkie, delikatnie scisle ciasto. Zostawilam do wyrosniecia w cieplym miejscu, az podwoilo objetosc (ok. 1 godziny).Ciasto wylozlam na stol i odgazowalam dokladnie. Uksztaltowalam bochenek i wlozylam go do omaczonego kosza zlaczeniem w gore. Zostawilam do ponownego wyrosniecia na 1 godzine. W tym czasie rozgrzalam piec do 230C. Wyrosniety bochenek przelozylam na lopate, szybko nacielam i wsunelam do naparowanego pieca. Pieklam z para przez 10 minut, nastepnie obnizylam temperature pieca do 210C i pieklam kolejne 15 minut. Dopiekalam 10 minut w 200C. Wystudzilam przed pokrojeniem. Pyszny!


Moja wersja przepisu J.Shapter/C.Ingram na Russian Potato Bread
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation